Zabezpieczanie drzew owocowych przed zimą .
Młode
i świeżo posadzone drzewka
owocowe obsypujemy
kopczykami do 30 cm, przykrywając miejsce okulizacji i część pnia
odmiany szlachetnej. Kopczyk będzie stanowił dodatkową warstwę
izolacyjną, chroniącą korzenie przed przemarzaniem. Pień i konary
gatunków wrażliwych zabezpieczamy agrowłókniną lub słomą. Nie
wolno stosować folii, gdyż nie przepuszcza ona powietrza.
Bielenie
pni drzew ma
na celu zapobieżenie nadmiernemu nagrzewaniu się pni i grubych
konarów (biały kolor odbija promienie słoneczne). Słońce pobudza
ruch soków w drzewie, a w nocy przy znacznych spadkach temperatur
następuje ich zamarzanie, co w konsekwencji prowadzi do rozsadzenia
i pęknięcia pnia i powstania rany zgorzelinowej. Bielenie
pni drzew należy
wykonać w drugiej połowie grudnia, (najpóźniej na początku
stycznia), a w przypadku spłukania części wapna przez deszcz,
poprawić. Najczęściej do bielenia używamy "mleka wapiennego"
(2kg wapna palonego + 10 litrów wody).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz