piątek, 4 września 2015

Zioła , zioła :)




Witajcie !!!


Dzisiaj troszeczkę o moich ukochanych ziołach bez których moja kuchnia byłaby smutna, a jest piękna i ten aromat ........   Żadna dobra potrawa nie istnieje bez aromatycznych przypraw, a te znajdują się w wonnych ziołach. Samodzielna uprawa ziół sprawia wiele satysfakcji i nie jest kłopotliwa. Przygotowując swoje ulubione potrawy zwykle sięgacie do pojemniczków z przyprawami. Wśród nich nie brakuje na pewno aromatycznych suszonych ziół, które nadają jedzeniu nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale również cudownego aromatu.




Ja chciałabym wam napisać dlaczego warto dodawać do potraw świeże zioła?
  • Poprawiają wygląd, smak i aromat dań
  • Pobudzają kubki smakowe
  • Znakomicie wspomagają trawienie
  • Pomagają dbać o smukłą sylwetkę
  • Sprzyjają zachowaniu na dłużej świeżości jedzenia
Jak uprawiać zioła w domu?

  • Warto kupić rośliny o ładnym, zdrowym wyglądzie, bujne i posadzone w doniczkach odpowiednich do domowej uprawy.
  • Zawsze zdejmujemy foliowy woreczek by zioła miały miejsce do wzrostu.
  • Najlepiej hodować zielnik na parapecie okna lub na blacie przy ścianie, zawsze z dala od grzejników.
  • Podlewamy do podstawki, nie do doniczki.
  • Korzystajmy z zielnika jak najczęściej, obrywanie liści skutecznie stymuluje wzrost nowych.
  • Gdy zioła wyrosną zbyt okazałe to zawsze można je posiekać i zamrozić.
  • Świeże zioła dodaje się do potraw zawsze pod koniec gotowania.
To na koniec moje danie 

S M A C Z N E G O !!! :)




Zachcianka- spaghetti, oliwa z oliwek z cytryną , rukolą, cebulą, czosnkiem, szczypiorkiem, pietruszką, parmezanem i oczywiscie łosoś 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz